The starting points of the planning for The Corridors are principles of sustainability and natural convenience. Its buildings have been constructed with materials which are durable and balanced enough to withstand the hot, dusty, infrequently wet environment of Haryana. Windows are crafted with glass material that does not require regular maintenance of cleaning them with precious water. Hence, it serves the dual purposes of saving cost and water.

Free energy from the sun will be harvested through the use of solar collectors for electricity generation on the roofs.

Advanced insulation technology has been used to save expensive electricity to lower the amount of energy consumed by air conditioners. Light colours during summers reflect solar rays and limit the intensity of heat. On the other hand, during winters the building is equipped to retain heat to provide a comfortable temperature.

The courtyards are strategically constructed around the buildings at a certain ground level to enhance the natural flow of warm air. The design is such that it utilises both the normal westerly breeze and the easterly monsoon current to its advantage. Most of the apartments have two open sides which provide cross-ventilation throughout the home. The rooms have adequately sized windows to provide a sense of freedom and decrease the dependency on air conditioning.